Coronavirus Cijfers in Ede op een rijtje
Ben je op zoek naar gegevens over het coronavirus in Ede, van het aantal besmettingen tot vaccinatiegraad, ziekenhuisopnames en informatie over het tot stand komen van de cijfers ben je hier op de juiste plek. In Ede wonen ongeveer 118.530 inwoners, en gemiddeld ligt het aantal besmettingen met corona in deze stads iets onder het gemiddelde van het aantal gevallen in de rest van de regio. Ook in vergelijking tot en met de rest van Nederland liggen de cijfers iets lager.
Verzamelen van de cijfers
Sinds het begin van de coronapandemie houdt de overheid de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Door deze cijfers goed bij te houden kan de overheid zien waar en wanneer het aantal coronabesmettingen oploopt of afneemt en wat het effect is van de coronamaatregelen die genomen worden. Deze cijfers vormen de basis van het coronabeleid en op grond hiervan zullen ze de maatregelen verder verscherpen of afbouwen.
Bron van de gegevens
De gegevens die de overheid verzamelt zijn afkomstig van het RIVM, de GGD´en en de ziekenhuizen in Nederland. Deze gegevens worden over het algemeen dagelijks bijgewerkt en openbaar gemaakt op de kanalen van de Rijksoverheid. Bij het publiceren van de gegevens wordt altijd rekening gehouden met de privacy van het Nederlandse volk. Ze houden zich hierbij aan de geldende privacy richtlijnen waardoor gegevens niet terug zijn te herleiden naar specfieke personen.
Coronavirus in Ede
Gemiddeld ligt het aantal positief geteste personen in Ede iets lager dan in de omliggende gemeentes. Er is met name een verschil te zien tussen Ede en Arnhem. In de rest van Nederland zien we ook dat in grotere steden gemiddeld meer mensen met corona besmet raken. Als we kijken naar het aantal positieve gevallen in Ede en Nederland in het algemeen gedurende de hele pandemie kun je zien dat Ede min of meer past in het gemiddelde en hier soms iets onder zit.
Pieken in het aantal besmettingen
Ondanks dat corona al in december 2019 in China werd ontdekt werd Corona pas voor het eerst ontdekt in Nederland in maart van 2020. In het begin ging het redelijk langzaam en zagen we geen sterke stijging. De eerste grote piek in het aantal besmettingen met corona zien we eind oktober 2020. In Ede zag je toen ook een piek, maar die was minder groot dan in de rest van Nederland. Rondom kerst 2020 zagen we in heel Nederland nogmaals een piek, ook in Ede gingen de gevallen toen omhoog.
Dansen met Janssen-piek
Ook in Ede zag je in juli 2021, een week na het openen van de horeca met TestenVoorToegang. In deze periode mochten mensen zowel met een herstelbewijs, vaccinatie prik, of test de horeca bezoeken. Deze korte piek die ook wel de Janssen-piek werd genoemd zwakte daarna weer snel af omdat de regels werden aangescherpt.
Meer dan 20.000 gevallen
Vanaf november 2021 schoten zowel in Ede als de rest van Nederland het aantal besmettingen met corona naar historische hoogtes. Op sommige dagen was er landelijk zelfs sprake van meer dan 20.000 gevallen. Het hoogste aantal besmettingen in Ede gemeten is 224 gevallen per dag.
In Nederland zijn er op dit moment meer dan 21.000 mensen overleden aan corona. in Ede zijn er in totaal 120 mensen overleden gedurende de hele coronaperiode.
Virusdeeltjes in het rioolwater
Een goede graadmeter om erachter te komen hoeveel mensen corona hebben is om het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Als je corona hebt komen er namelijk ook virusdeeltjes in je ontlasting. De RIVM-test het water dat door de zuiveringsinstallaties gaat en krijgt zo een goed beeld van de verspreiding van het virus. Het is vaak een goede graadmeter omdat ook mensen die asymptomatisch zijn, en dus niet weten dat ze corona hebben, meegenomen worden in deze cijfers.
In Ede zitten er gemiddeld 440 virusdeeltjes per 100.000 inwoners in het rioolwater.
In Nederland zitten er gemiddeld 740 virusdeeltjes per 100.000 inwoners in het rioolwater.
Vaccinatiegraad
Vanaf 6 januari 2021 zijn we in Nederland begonnen met vaccineren sindsdien wordt bijgehouden wat de vaccinatiegraad in elke gemeente in Nederland is.
- Vaccinatiegraad met de 1e prik voor mensen van 18 jaar en ouder – 81%
- Vaccinatiegraad met de 1e prik voor mensen van 12 jaar en ouder – 79%
- Volledig gevaccineerd, 18 jaar en ouder – 79%
- Volledig gevaccineerd, 12 jaar en ouder – 81%
Dit percentage ligt iets lager dan het gemiddelde in de rest van Nederland. Het aantal ligt in de rest van Nederland gemiddeld 10% hoger dan in Ede. Ondertussen ligt het aantal vaccinaties in Ede wel hoger dan in de naastgelegen gemeente Barneveld waar slechts 71% volledig gevaccineerd is.